Teklif Al
Yüksek Kaliteli Beton Nasıl Üretilir?

Yüksek Kaliteli Beton Nasıl Üretilir?

Beton, inşaat sektörünün temel yapı elemanlarından biridir. Agrega maddeleri olan kum, çakıl taşı su ve çimento karışımından oluşan beton, taşıyıcı bir inşaat malzemesidir. Sertleştikten sonra dayanıklılık kazanan beton; inşaatların temellerinden duvarlarına, döşemelerine ve çeşitli yapısal bileşenlerine kadar birçok amaç için kullanılır. Yapıların sağlamlığını, yangına dayanıklılığını ve ses yalıtımını sağlayan beton, uygulanan projelere esneklik ve tasarım özgürlüğü kazandırır.

Koruyucu Niteliği Sahip Olmalı

Dayanıklı ve kullanışlı bir yapı ancak kaliteli bir beton ile inşa edilebilir. Kaliteli beton ise öncelikle deprem, yangın, su geçirme gibi risklere karşı koruyucu niteliği sahip olmalıdır. Aynı zamanda taze haldeyken kolay işlenebilme ve sertleştiğinde yüksek basınç dayanım mukavemeti göstermelidir.

Aşınmaya Dayanıklı Bir Beton

Beton kullanım amacına göre aşınmaya maruz kalabilir. Deniz, yol, köprü ayakları ve havaalanı gibi projeler yoğun trafik nedeniyle doğal olarak yüksek oranda aşınmaya uğrar. Aşınmaya karşı güçlü bir beton şarttır. Demir parçacıklı veya çelik tozu gibi mukavemetli ve sert yapay agregalar yüksek basınç uygulanan bu alanlarda kullanılabilir.

Güvenli Yapılar İçin Gereklidir

Yaşam konforunu yükselten güvenli yapıların ortaya çıkması için kaliteli bir beton vazgeçilmez değerdedir. Yüksek kaliteli beton; doğru malzeme seçimi, doğru oranlama, iyi karıştırma, doğru su kullanımı, iyi yerleştirme, sıkıştırma ve uygun iyileştirme süreci gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle elde edilir.

Beton Kalitesini Etkileyen Unsurlar

Malzeme Seçimi

Kaliteli beton üretmek için kaliteli malzemelerin seçimi önemlidir. Bu ürünler; yüksek kaliteli çimento, temiz ve uygun boyutlarda agrega (çakıl, kum), doğru oranda su ve diğer katkı maddeleri şeklinde sayılabilir.

Dayanıklılık

Betonda aranan en temel koşul dayanıklılıktır. Dayanıklılık; betonun ısınma, soğuma, donma, çözünme veya zararlı kimyasallar gibi etkilere karşı gösterdiği dirençtir. Betonun dayanıklılığını artıran etkenler şöyle sıralanabilir:

  • Düşük alkali çimento
  • Kaliteli agrega
  • Su-çimento oranı
  • Hava sürükleyici katkı
  • Korozyona karşı paspayı elemanları

İşlenebilme

Taze betonda istenen en gerekli unsurdur. Betonun işlenebilir olması önemlidir. Bu taşıma ve kalıba dökülme aşamasında ürünün homojenliğini kaybetmemesini sağlar. Alanda ayrışmadan boşluksuz olarak kolayca yayılmasına yardımcı olur. Betonun işlenebilme kalitesi agreganın bileşimi zorunlu bir sebeptir. Günümüzde gelişmelere bağlı olarak betonun işlenebilirliğini arttıran katkı maddeleri yaygın bir şekilde tercih ediliyor.

Basınç Mukavemeti

Basınç mukavemeti, betonun mekanikliğini ifade eder. Basınç dayanımı, betonun diğer içerikleri hususunda bulgular verir. Basınç mukavemeti yüksek olan beton sert, su geçirmez, dayanıklı ve aşınma oranı düşüktür. Betonun basınç mukavemeti, numunelerinin laboratuvarda incelenmesi ile belirlenir.

Geçirimlilik

Geçirimli beton, iri agrega nedeniyle su kullanımı esnasında geçirgen olur. Ancak su yapılarında betonun geçirimliliğinin az olması zorunludur. Geçirimliliği azaltmak için betonda ince malzeme kullanılmalıdır. Ayrıca karışıma geçirimliliği azaltan katkı maddeleri eklenmelidir.

Elastisite

Betonda elastisite gerilme ile ilişkili bir durumdur. Betonun elastiklik orantı katsayısı ‘elastisite modülü’ olarak tanımlanır. Elastisite modülü bilindiği takdirde, inşaata ortaya çıkabilecek deformasyonlar kolaylıkla hesaplanabilir.

35 Yıldır İnşaatın Her Alanında

Sosyal Medyada Paylaş
İletişim sayfasına yönlendirmek için kullanılan script Optional JavaScript; choose one of the two!