Beton; çimento, agrega su ve kimyasal katkı maddelerinin karışımından oluşan yapı malzemesidir. Tüm inşaatlarda, taş imalatında, duvar örme işlerinde, çevre düzenleme ve peyzaj çalışmalarında kullanılır. Beton, kurudukça mukavemet kazanır ve yumuşak yapısı, sağlam ve dayanıklı bir hal alır.
Beton için önce çimento ve agrega hammaddeler hazırlanır. Bir sonraki aşama ise karışımın hazırlanması ve kullanılmasıdır.
Betonun kıvamı, kullanım alanına göre değişir. Karışım oranlarının belirlenmesi de ekonomi, işlenebilme, mukavemet, dayanaklılık ve görünüş gibi özelliklerin dengeli şekilde ortaya çıkmasını sağlar.
Karışım suyunun çimento miktarına oranı, betonun mukavemetini etkileyen en önemli unsurdur. Betonun mutlak hacminin %75’ini agrega (kum, çakıl, mıcır), %10’unu çimento, %15’ini su oluşturur. Gerekirse çimento ağırlığının %2’sinden fazla olmamak koşuluyla katkı malzemesi de eklenebilir.
Karıştırma faaliyetleri eskiden inşaat alanlarında küreklerle yapılıyordu ancak günümüzde profesyonel olarak santrallerinde yapılıyor ve transmikserler aracılığıyla transferleri gerçekleşiyor. Beton santrallerinin bir avantajı da karışımın kontrollü olarak hazırlanmasıdır.
Karışımın hazırlanmasından sonraki aşama; dökülmüş betonun sulama yöntemi ile çimentonun kimyasal reaksiyona girerek sertleşmesidir. Dökümden sonraki sulama işleminin nem dengesini belli kıvamda tutacak biçimde yapılması gerekir.
Beton santrali; seri ve kapasitesi yeterli olacak şekilde beton üretmek için faaliyet gösteren agrega çimento su gibi maddeleri karıştırarak harç haline getirmeye yarayan beton üretim merkezine denir.
Beton santrali, merkezi mikser kullanılıp kullanılmadığına göre kuru karışım tesisi ve ıslak karıştırma tesisi olarak ikiye ayrılır. Ayrıca hareketli olup olmadığına göre sabit beton santrali ve mobil beton santrali olarak da sınıflandırılır.
Sabit beton santrali, yüksek kapasiteli ve kaliteli beton üretmek için tasarlanmıştır. Büyük çıktı, yüksek verimlilik yüksek stabilite ve yüksek spesifiksiyon avantajlarına sahip olmasının yanı sıra, güvenilir, esnek ve düşük arıza oranına sahip en yaygın santral modelidir.
Sabit otomatik beton santrali; agrega bunkeri, bunker altı tartım bandı, karıştırıcılar, transfer bandı, kontrol otomasyon sistemi, helezonlar, bekleme bunkeri, su sistemi, katkı sistemi gibi parçalardan oluşur.
Sabit beton santralleri, kazancı yüksek bir yatırımdır. Türkiye’nin inşaat sektöründe gelişmişliğinin artması, beton santrallerine olan ihtiyacı da arttırıyor. Ancak beton santrallerini normal bir işletme gibi küçük çaplı idarecilik bilgileriyle kurabilmek mümkün değildir. Bu iş için detaylı teknik bilgilere sahip mühendislerle birlikte projelendirme ve tecrübe gerekir. Santralde üretmek istenen saatlik beton metreküpüne göre mühendislerin belirlediği standartlara uygun olarak tasarlanmış modeller seçmek önemlidir.
Beton çeşitleri genelde üç başlık altında incelenir. Bunlar;
Standart betonlar; C16/20, C20/25, C25/30, C30/37, C35/45, C40/50, C45/50 ve C45/55 beton türleridir. Karay Beton, Adana’da standart beton üreterek müşterilerine hizmet vermektedir.
Özel ve teknik betonlar ise;
Karay Beton, Adana’da hazır sıva, şap betonları ve geçirimsiz beton üretimiyle müşterilerine hizmet vermektedir.
Butik betonlar, şantiyelerde ve prekast üretim sahalarında planlanan uygulamalara yönelik kullanan endüstriyel saha betonlarıdır. Gıda ve sanayi tesisleri, açık ve kapalı otoparklar, tekstil atölyeleri, hastaneler, alışveriş merkezleri, otomotiv sanayi, soğuk hava depoları, ilaç depoları, fabrikalar, savunma sanayi, havalimanları, petrol ofisleri ve çeşitli çevre düzenlemelerinde kullanılmaktadır.
35 Yıldır İnşaatın Her Alanında