Türkiye 6 Şubat 2023 günü saat 04.17’de Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerle sarsıldı. Resmi verileri göre 53 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı deprem kentleri vurdu. Aralarında Adana’nın da bulunduğu 11 ilde binlerce konut ve işyeri yıkıldı. Ülke genelinde derin acılar yaşandı. Kaliteli betonun adresi Karay Beton, depremlere yönelik “güvenli kentler” kurmanın önemini anlattı.
Dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde yer alan Türkiye’de 1-7 Mart tarihleri arasında düzenlenen Deprem Haftası’nda ilgili kurum ve kuruluşlarca vatandaşlara “deprem bilinci” aşılanıyor. Çeşitli etkinliklerde depremden korunmanın yol ve yöntemleri anlatılıyor. Ayrıca okullarda öğrencilere afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda eğitimler veriliyor, tatbikatlar yapılıyor.
Ülkemizde depremlerin büyük çaplı can ve mal kayıplarına yol açmasının temel nedeni yapıların standartlara ve yönetmeliklere uygun inşa edilmemesinden kaynaklanıyor. Bundan dolayı konunun uzmanları her fırsatta “Deprem değil bina öldürür?” uyarısında bulunuyor. Depremlerde can ve mal kayıplarını engellemek için kaliteli ve güvenli konutların üretilmesi ve dayanaklığı yetersiz olan binaların güçlendirilmesi ya da yıkılıp tekrar inşa edilmesi gerekir.
Binaların depreme dayanaklığı inşaat temelinin atılmasından kullanıma açılmasına kadar tüm aşamaları içerir. Tüm bu süreçlerin detaylarını ve kapsamını Yapı Denetim Kanunu, İmar Kanunu ve belediyelerce uygulanan İmar Yönetmelikleri belirler. İkamet edilen veya satın alınacak bir konutun Deprem Yönetmeliğine uygun yapılıp yapılmadığının detaylı bir şekilde araştırılması hayati bir husustur. Binalar yapısal (perde duvarlar, kolonlar, kirişler, döşeme, çatı, temel) ve yapısal olmayan (pencereler, dolgu ve bölme duvarlar, asma tavanlar, mobilya, beyaz eşya) gibi elemanlardan meydana geliyor.
Depremde sağlam konutlar, bireylerin ve toplumun genel güvenliği için kritik bir rol oynar. Yapısal dayanıklılıkla tasarlanmış binaların yıkılma riski daha azaltır. Güvenli konutlar, kullanıcılarına deprem anında ciddi koruma sağlar. Rahat ve huzurlu bir yaşam için yapıların deprem bakımından güvenli olması zorunludur. Peki, depreme dayanıklı binalar hangi özelliklere sahip olması gerekir?
Proje Aşaması: Depreme dayanıklı bir konutun projesi deneyimli mimar ve mühendisler tarafından bilimsel veriler çerçevesinde hazırlanmalıdır. İnşa aşamasında projenin taviz verilmeden uygulanması “sağlam ve güvenli” bir yapının olmazsa olmazlarındandır.
Su Yalıtımı: İnşat projesinin depremde yıkılmamasını temin edin unsurlarından biri de nem ve suya karşı mukavemetli olmasıdır. Doğru biçimde uygulanmış su yalıtımı binaları depreme karşı korur, yapıyı daha uzun ömürlü hale getirir.
Kaliteli Malzeme: Deprem güvenli bir ev için inşaatta tercih edilen beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli ve yeterli oranda kullanılması şarttır.
Temel ve Kolonlar: Bir yapıyı depremde ayakta tutan ana unsurlar o projenin temeli ve kolonlarıdır. İnşat temeli atılmadan önce mutlaka gerekli zemin etütleri yapılmalıdır. Öte yandan hazır bir bina satın alınırken zemin kat kolonları mimar ve mühendisler tarafından denetlenmelidir.
Hasar Raporu: Deprem tehlikesi atlatmış bir bina için “hasar raporu” almak önemlidir. Bu rapor yapının risk durumu hakkında bilgi edinmeye yardımcı olur.
Dayanıklılık Testi: Bir süre kullanılan veya yeni inşa edilen evlerin depreme dayanıklılık kontrolleri ihmal edilmemelidir. Yetkili birimler tarafından bina sağlamlığının test edilmesi, güvenli bir yaşam alanı için hayati özelliktedir.
35 Yıldır İnşaatın Her Alanında